penne Agrico Kurczak

Makaron o  smaku południa Włoch

Kuchnia włoska swą popularność zawdzięcza głównie szybkości i prostocie przyrządzania potraw. Jest ona jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich, znaną na całym świecie. Jednym z typowych dla kuchni włoskiej makaronów jest makaron penne – pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie).

Składniki:

Kurczak w sosie pomidorowym Agrico – 1 puszka
Pomidory krojone bez skórki – 1 puszka
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
Czarne oliwki – 60 g
1/3 łyżeczki papryki mielonej
Olej
Sól, pieprz, szczypta cukru
2 łyżki tartego parmezanu/ grana padano
200-250g makaronu penne

Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, ok 2min. Dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i papryką a następnie dusić pod przykryciem ok 5-7min. Dodać kurczaka razem z zalewą pomidorową. Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Podawać gorące, posypane serem.

Inne Przepisy


Makaron z kurkami

Ten rodzaj grzybów od setek lat należy do najszlachetniejszych dodatków do mięs.

19.07.2017
Pizza Agrico Kurczak

Pizza z kurczakiem na ostro

W dzisiejszych czasach pizza serwowana jest z wieloma różnymi składnikami i w bardzo wielu różnych wersjach

17.10.2016
Bruchetta Agrico Kurczak

Bruschetta z kurczakiem

Twórcami bruschetty byli włoscy rolnicy, pracujący na plantacjach oliwek w środkowej lub południowej Italii

17.10.2016