Kurczak w leśnym towarzystwie

Kurki, choć często rosną w polskich lasach, należą do grzybów które nie łatwo jest znaleźć. Bogate w te owoce lasu miejsca są pilnie strzeżonymi tajemnicami wytrawnych i doświadczonych zbieraczy. O Kurki łatwo natomiast na letnich straganach i w sklepach warzywniczych. Ten rodzaj grzybów od setek lat należy do najszlachetniejszych dodatków do mięs i niezmiennie jest synonimem posiłków ekskluzywnych, wysokiej klasy.

Składniki:

1 puszka kurczaka AGRICO w sosie własnym
Ok. 250 g kurek
Ok. 150-200 g makaronu, np. tagliatelle
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Garść listków tymianku
4 łyżki śmietany
Sól, pieprz
Olej rzepakowy
2 łyżki masła
Łyżka startego twardego żółtego sera

Kawałki kurczaka pokroić w poprzek na paski o grubości ok. 1-1,5 cm, oprószyć solą, pieprzem, i wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku, dodać listki tymianku i skropić odrobiną oleju. Odstawić na ok. 30 minut, by mięso się zamarynowało. Następnie podsmażyć je na rozgrzanej patelni z obu stron, aż lekko się zrumieni.

Posiekać drobno cebulę i pozostały czosnek. Umyć kurki i pokroić na kawałki. Rozgrzać masło i zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać kurki i podsmażać je na średnim ogniu około 6-8 minut, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, wymieszać, zagotować i dodać podsmażone wcześniej mięso. Przyprawić do smaku. Dusić jeszcze przez kilka minut. Podawać z ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu makaronem, posypanym startym serem.

Inne Przepisy


Pizza Agrico Kurczak

Pizza z kurczakiem na ostro

W dzisiejszych czasach pizza serwowana jest z wieloma różnymi składnikami i w bardzo wielu różnych wersjach

17.10.2016
Bruchetta Agrico Kurczak

Bruschetta z kurczakiem

Twórcami bruschetty byli włoscy rolnicy, pracujący na plantacjach oliwek w środkowej lub południowej Italii

17.10.2016
rissotto kurczak Agrico

Mięsne risotto w sosie curry

Określane jako danie pierwsze (primo piatto) w Italii serwowane jest przed daniem głównym. U nas może być „clou programu”.

17.10.2016