Bruchetta Agrico Kurczak

Włoska przekąska, wspaniały pomysł na lekką kolację

Nazwa bruschetta w dialekcie rzymskim oznacza pieczony nad ogniem.Twórcami bruschetty byli włoscy rolnicy, pracujący na plantacjach oliwek w środkowej lub południowej Italii. Podczas ciężkiej i monotonnej pracy posilali się oni opiekanymi na ogniu kawałkami chleba, który następnie skrapiali oliwą i posypywali solą.

Składniki:

Kurczak w sosie majonezowym Agrico – 1 puszka
2-3 pomidory Lima (lub inne z przewagą miąższu)
200 g mozzarelli,
10-15 czarnych oliwek,
1 ząbek czosnku,
Garść świeżych listków bazylii,
Chleb typu włoskiego lub ciabatta
Oliwa z oliwek,
Pieprz

Pomidory sparzyć, obierać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i delikatnie posolić. Pozostawić na sitku do odsączenia. Mozzarellę pokroić w kosteczkę i również odstawić do odsączenia. Kurczaka wyjąć z puszki pokroić w kawałki następnie oliwki pokroić w plasterki. Bazylię i tymianek drobno posiekać. Wszystko połączyć, dodać 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę i doprawić pieprzem do smaku. Pieczywo pokroić, posmarować oliwą i roztartym czosnkiem, a następnie nałożyć kurczaka wymieszanego z dodatkami . Piec w piekarniku nagrzanym na 190°C przez 15 minut.

Inne Przepisy


Makaron z kurkami

Ten rodzaj grzybów od setek lat należy do najszlachetniejszych dodatków do mięs.

19.07.2017
Pizza Agrico Kurczak

Pizza z kurczakiem na ostro

W dzisiejszych czasach pizza serwowana jest z wieloma różnymi składnikami i w bardzo wielu różnych wersjach

17.10.2016
rissotto kurczak Agrico

Mięsne risotto w sosie curry

Określane jako danie pierwsze (primo piatto) w Italii serwowane jest przed daniem głównym. U nas może być „clou programu”.

17.10.2016